Rakan2 Yang Sudi Mengikuti Perkembanganku

Sunday, March 21, 2010

Demam bila masuk 10 bulan

Ummi nak stori mori pasal Dania sepanjang weekend ni....
Xceli semalam 20/03/2010 genap usia Dania 10 bulan..
Seperti biasa kalau nak masuk ja bulan baru...
Dania msti Demam....
sebelum ni demam Dania biasa2 ja..pas tu kejap ja....dalam sehari dah sihat..
tapi kali ni ambik masa 2 ari gak la.....
Dania start demam...ari Khamis (18/03/2010) malam..
malam tu mmg tak lena tido la dia......
Ummi pun tak lena tido sbb nak jelum kepala & badan dania....
tido plak nak berkepit ja ngan Ummi...mmg lain dari bisa la demam ni...
dah tu siap dok meracau2...

Jumaat.....
Ummi mandikan dania agak awal....dalam kul 7.30 pg
alhamdullilah ari ni nampak cam ok sikit...tapi badan tetap panas...
mmg sehari la Ummi tak pakaikan baju pada dania...
sbb nak keluarkan haba dalam badan Dania....
Alhamdullilah Dania dah makin cergas walaupun suhu badan tak stabil...
kejap 36 darjah..kejap2 37 darjah...
malam tu Dania tido ok..tak meragam....
Dalam fikiran Ummi..Dania dah sihat la....
so esok ada la peluang bawa dania pi kenduri....

Sabtu......
pagi tu dania mmg bangun awal...
sbb dah buat 'kuih' di awal pagi.....:))
Ummi pun dah mandikan Dania....
Mr Baba pi Alor Star sbb nak tengok cuprix...
So tinggal la Ummi & Dania kat Umah....
lepaskan dania main kejap kat depan umah...
pas tu Ummi tidokan dania dalam kul 8.30pg....
sekali ngan ummi la tido....
kul 10.15 pg Dania bangun dan mula merengek2....
chek2...badan dah panas balik.....
ummi jelum pun tak turun2 gak....
dania mmg dah merap dah.....
nak berdukung ja........
mmg sedih la tengok dania cam tu...
sbb ni la pertama kali Dania demam agak teruk.....
minum susu pun tak nak.....



Time ni kul 11.30 pg...mmg amat menyentuh perasan Ummi sbb Dania mmg betul dah tak bermaya....kalu tak demam jgn harap la dania nak tido cam ni...last2 menagis la Ummi sorang2 sbb tak tahan tengok keadaan Dania....dah tu Mr Baba plak tak ada, rasa cam tak berdaya ja nak control Dania sorang2....Ummi dah msg Mr Baba suruh balik awal.....

Lepas tido kat bawah...tido plak dalam buaian......mmg sgt2 kasihan la tengok dania cam ni.....kalau bangun dari tido...teriak ja...senyap pun time tido ja.......

#######################################################

kul 3.30 ptg Mr Baba balik..time ni ngam2 Dania pun terjaga..Ummi pun tergaja gak...sbb ummi pun tertido....hehehe....Suhu badan Dania time ni dah 39.1...Mr Baba suruh siap sbb nak pi klinik...masa nak siap Dania punya la Dia buat perangai....mengelupur sampai merah muka...Ummi mmg dah cuak sgt2 dah time tu....cuba berfikir positif....siap muntah 2 kali kat baju Mr Baba...tampa buang masa, cepat2 ummi bersiap..sbb Dania mmg ngamuk sakan dah walaupun Mr Baba dukung....

Dalam kereta Dania mmg tido ja...mugkin tak larat sgt2..ya la..minum pun tidak..makan jauh sekali lakan.....rasa kalau leh pindah sakit tu....nak ja Ummi yg tanggung sakit Dania.....

Dr. masukan ubat kat punggung Dania sbb kalau suhu dah tinggi..kalau makan ubat mmg lambat turun....Mr Baba dah risau dah bila Dr nak masukan ubat kot punggung Dania sbb ni la 1st time untuk Dania...& 1st time utk Ummi & Mr Baba tenggok ....huhuhu..( risau ja lebih...padahal kejap ja prosedur tu.........dah selesai...)




#############################################################



Pas 2 jam..ini la hasilnya...alhamdullilah...Dania dah kembali sihat dan ceria.....betul la kata org tua2 ..kalau budak demam msti ada skill baru yg akan diorg perolehi.....

Dania kembali ceria....

###############################################################


Pencapaian Dania sekarang:

1) Mula menapak dalam 4@5 langkah tanpa sebarang sokongan
2) Mengikut arahan yang mudah macam ummi suruh lambai, mintak salam, tunjuk gigi & lidah. buat gimik muka busuk, tepuk amai2,ambik mainan, sayang dan tunjuk cicak....
3) kalau nak tido ..masuk bilik dan naik atas tilam..( tandanya nak susu & nak tido)
4) Kalau Ummi cakap JOM...msti Dania cepat2 hulur tangan..nak suruh dukung..sbb dia dah tau...ummi & baba nak keluar....
5) Suka dengar zikir munajat ( ambik handpone ummi dan mintak Ummi pasangkan zikir munajat....pas tu khusyuk la dia dok menghayati)
6) Dah mula sebut beberapa perkataan mudah & bunyi2an...

( yg tu ja la yg Ummi ingat...lain2 dah lupa....)

Nota:

Panjangnya n3 kali ni..harap2 tak jemu la yrk membaca bebelan si Ummi tentang anaknya ni...hehehe...


4 comments:

Mama Amin said...

ala sian nye dania.. alhamdullillah dah sihat.. klu amin la jgn kata kain tepek kat kepala tu kool fever pun di buangnye.. ckup pntang ada benda atas kepala dia.. tu la dania demam nak dpt skill br.. ummi jgn risau2 k..

ieja said...

ieza:dania pun sebenarnya tak suka kalau letak benda kat dahi dia..ni pun sbb tak larat sgt2..kalau ieja nk jelum dia..dia pun nak buat gak cam mana kita buat...alhamdullilah dania dah sihat....makin lasak yg amat.....:)

Mama Ayra Ariana said...

ija.. ciannya baca kisah dania demam. saya pulak yg bergenang air mata. hehe.. sensitif sungguh sjk ada anak! klu anak demam cpt2 bawak gi klinik. jgn biar lama takot kena sawan. saya dulu masa kecik demam panas sampai da kena tarik2.. mata da putih smua. nsb baik mama saya cpt bertindak. klu tak.. kena amik air tulang blkg.. da cacat agknya saya skang.

Ayra klu nak beralih bulan msti asek berak jek.... hihihihi.....

ieja said...

alhamdullilah hanna tak apa2...mmg takutkan bila budak2 demam sbb kalau terlalu panas leh jadi sawan.....mintak dijauhi la semua tu....

ayra pun kalau nak beralih bulan meragam gak yrk....mmg cam tu la kot diorg nikan.....:))