Rakan2 Yang Sudi Mengikuti Perkembanganku

Tuesday, February 16, 2010

Chinese New Year Punya Cerita

kalau dulu CNY la ummi nanti2kan sbb dapat angpau, hemper & cuti lama,.. kali ni jgn dok harap la sbb tahun ni cuti sempena CNY hanya 4 ari ja pas tu angpau & hemper tak yah dok mimpi la kan..tak ada sapa yg nak bagi...huhuhu......limau plak beli sendiri....so amat terasa la perbezaanya CNY kali ni ( Dulu keja ngan bos cina..).....sbb tu la bila time CNY hati Ummi berbunga riang...hehehehe...ok..stop bab tu,citer banyak2 pun tak guna sbb masa semua tu tak akan kembali......so Ummi nk citer story morie Ummi bercuti ngan Mr Baba & Dania sepanjang CNY tahun ni.....walaupun tak kemana2 tempat yang menarik & bercuti bagai nak rak Ummi tetap Happy sbb dapat habiskan masa ngan insan2 kesayangan Ummi ni....penat jugak la melayan karenan dania yg nak berdokong & melekap ja kat Ummi & Baba...kalau salah sorang tak ada jgn harap la Ummi nak buat keja umah...sekarang ni kena sentiasa awasi Dania yg amat lasak...kalau terleka sesaaat..alamatnya berboenjol la dahi dania...4 hari yg amat bermakna....jom tengok apa yg kami buat....

Jumaat ( 12/02/2010)
Bangun pagi agak lambat sbb pas solat subuh harus la sambung tido...( patut la rezeki tak masuk...)..Bangun dalam kul 8.30 pg..tu pun sbb Dania dah buat "KUIH" so haruslah cepat2 bawa Dania ke bilik air...layan Dania main2 air & terus mandi.....dah siap2 kan Dania..pas baton kat Mr Baba..menu pg "ROTI PRATA cicah SARDIN"...pas selesai urusan basuh & sidai baju..bersiap2 nak bertolak ke umah mak ummi..dekat ja..dalam 30 minit dah sampai....kumpul ramai2 sambil makan2 & layan karenah anak masing2...time ni la macam2 bunyi & ragam ada bila 5 org cucu Tok Dan bertemu....sempat la buat Pizza untuk makan petang....( pic tak sempat nk snap sbb terlupa....)...pas magrib kami bertolak balik & singgah ke tesco untuk beli beberapa barang,,,,

Sabtu ( 13/02/2010)
Ari ni cam biasa ummi sambung keja2 umah yg tak penah siap tu..belum ada apa2 plan lagi...so Mr Baba uruskan 'anak2 angkat " ( citer pasal anak angkat ni di next N3 yrk).. dia kat luar..Ummi urus anak dara tecik kat dalam.....dah selesai makan tenggah ari kami bertiga bergolek2 atas tilam sambil memikirkan apa nk buat ptg ni....tup2 Mr Baba ajak pi cari mini burger kat titi semeling..mmg sedap mini burger ni..lembut dan intinya secukup rasa....


Dania yg agak serabai sbb belum mandi dan hanya berpakaian rumah ja...Mr Baba janji nk beli kuih ja tup2 Mr Baba ajak Ummi & Dania ke umah mak Ummi sbb nak ambil barang yang tertinggal..dalam perjalanan singgah jap kat kedai motor..time ni dania tenggah buat "KUIH" ....nasib la ummi ni sentiasa beringat ( ada bawa bekal pakaian Dania,,..)...so tak tunggu lama2 terus ke rumah mak secepat mungkin sbb "KUIH" dah terlalu banyak & amat harum....sampai rumah mak jumpa ngan Tok Teh dania yg dok kat penang.....mood Dania kurang baik sbb ngantuk yg amat tapi tak nak tido...disebabkan mood Dania yg tak elok tu Mr Baba ajak balik....Dalam perjalanan Dania buat perangai yg amat2 cantik....sampaikan kena berhenti kejap kat masjid,,,( ni gara2 terlalu mengantuk....)....dah reda baru sambung perjalanan balik..kali ni Ummi drive ...sampai ummah dania terus tido....malam tu kat kul 2 pg baru dia tido sbb kul 10 dia bangun...huhuhu...

Ahad (14/02/2010)
ari ni Mr Baba ajak pi makan Mee Udang kat Pulau Sayak....kami pi dalam kul 5.30 ptg...bila sampai punya la ramai manusia & kami bernasin baik sbb sampai ja ada tempat kosong...ada setenggah tu kena tunggu lama....mmg sedap Mee udang kat sini...ngan Udangnya yg besar & segar...rasa tak rugi datang jauh2 makan kat situ..mungkin sbb ari ni cuti sempena CNY sbb tu org ramai...pic Mee Udang tak sempat nk ambik sbb sampai jer terus zupppp masuk mulut......disebabkan kami ni amat2 bertimbang rasa ngan org yg menunggu tempat....Ummi cuba la mkan ngan secepat mungkin....( lg pun dania dah mula buat perangai.....)..pas makan ja ambik angik jap kat tepi pantai.....


pas pekena MEe Udang..makan sampai perut buncit ( tak makan pun mmg dah buncit..hehehe)....

pas dah kenyang...& Dania pun tak buat Perangai kami jalan2 kat Tesco plak...just beli biskut Dania ja..nama pun jalan2kan....tujuan Ummi & Mr Baba buat cam ni sbb nk bg Dania penat..nanti malam senang la nk tido.....apa2 pun dania mmg happy masa jalan2 kat sini...

Isnin ( 15/02/2010)
HARI DOK KAT RUMAH SEDUNIA....sbb Mr Baba kata sok dah nak keja so hari ni kena dok kat rumah...pas membuta seharian..malam tu kami keluar gak...hehehehe..tak boleh duduk la kalau sehari tak keluar rumah...kali ni pekena nasi goreng kat kedai depan taman ja..pas kenyang singgah umah kakak Ummi jap..pas dania penat bermain ngan Kak Aina & Kak Auni..kami pun balik.....malam tu Dania tido ngan nenyaknya....dan sempat la Ummi buat persediaan untuk kembali bekerja.....



p/s: so tamatlah sudah weekend kami sempena cuti CNY tahun ni....Dania amatla menjadi2 MERAPNYA.....nak berdokong jer.....mungkin nak tumbuh gg kot..selalunya kalau budak nk tumbuh gg demam..Dania plak suka MERAP.....layan ja la....

4 comments:

ijad said...

cantik blog...

zaza said...

seronok tgk family ni.. mesra je! semoga bhgia selamanya ..

ieja said...

ijad: tq
zaza: insyaallah..doa2kan kami selalu yrk....

Mama Ayra Ariana said...

bestnya jalan2 ye Dania... cuti cny Ayra buat majlis Aqiqah... ptg mlm majlis dia... penat Mama dgn Papa Ayra...hikssss