Rakan2 Yang Sudi Mengikuti Perkembanganku

Thursday, February 17, 2011

Check up : Akibat makan banyak

salam
semalam kan aku ada monthly checkup kat KD
try la pi awai kot2 leh balik awai...
tapi seperti biasa sila jgn nak berangan yrk..
kalau ai datang awal..ada lagi yg datang lebih awal dari ai...

bila sampai tu cam biasa la..ambil no...test air kencing
pas tu tunggu la misi panggil no giliran
hampir sejam tunggu..turn aku pun sampai..
mula2 timbang...takut wei...
berat dah naik 3kg
dlm hati ni dah mula tak sedap hati ni..
rasa cam nak kena marah ja ni....hahaha...
alhamdullilah tekanan darah dan Hb ok..cuma berat ja yg terlebih....
so tak pa la....pi plak kat step yg ke 3...kena tunggu lagi...

ada la dlm 30 minit cam tu..misi panggil plak..
nak chek kedudukan anak, tinggi rahim & dengar jantung bb...alhamdullilah semuanya ok...
tapikan....mai tang berat...huhuhu..
misi dah start buat2 tanya...
awat yg berat naik banyak sgt niiiii????
ni bahaya ni sbb sebulan leh naik dlm sekilo ja.....
aku ngan muka penuh manis bgtau la..aku mmg kuat mkn la ni....
so mula la sesi soal jawab....
pas tu misi kata bila dah berat naik terlalu banyak..
nampaknya dia kena pantau aku..
so bermula minggu depan aku kena datang ke klinik 2 kali seminggu tuk check darah & timbang..
dan bermula hari ni aku kena diet....

misi ada bgtau..risiko kalau berat naik terlalu banyak takut ibu mengandung mendapat sawan mengandung...mak aiiiii..takut wei bila dengar perkataan sawan ni...mintak simpang la dari penyakit semua tu....
ni pertama kali aku dengar tentang penyakit ni....
misi ada bgtau....kalau terdapat siptom2 cam pening/sakit kepala yg kuat,penglihatan kabur atau silau,muntah & sakit/pedih bulu hati kena cepat2 ke hospital.....sbb ni semuanya siptom2 sawan mengandung.....
kalau tak dapatkan rawatan segera sawan mengandung ni boleh menyebabkan berlakunya pendarahan otak,lumpuh,kerosakan buah pinggang & boleh membahayakan nyawa ibu & bayi (maut)...

ya allah baru la aku mula insaf bila dengar risiko penyakit ni....
mmg bulan ni aku makan sungguh2...apa yg rasa nak makan ku bedal jer sepuas-puasnya...
ditambah plak ada yg melayan nafsu mkn aku ni..so lagi la menjadi2....

dipendekkan cerita..mula hari ini aku dah mula kurangkan kuantiti & jadual makan aku
dan bermula hari isnin ni..sebelum datang kerja aku kena singgah di klinik desa tuk check tekanan darah,hb & timbang....harap2 semuanya leh kembali ke keadaan normal....
moga aku & bayi dilindungi dari sebarang bahaya yg ditempah sendiri....

antara bukti yg menunjukkan aku mmg kuat makan bulan ni
banyak lagi..tapi yg ni ja ku sempat ambik gambar





penyumbang kepada kenaikan berat badan yg sgt2 la berkesan
durian ni aku makan dalam sehari ja...tapi dua sesi la...
total ulas yg berjaya di makan : 38 ulas

satu lagi aku suka minum minuman bergas...leh dikatakan setiap minggu ada la 2 kali ku langgah air bergas....pas tu minggu lepas ku keja lunch KFC ja
so cam na la tak naik sampai 3kg.....
bak kata Mr Baba..sendiri makan sendiri tanggung la...
huhuhu

p/s: korang penah jadi cam ni tak???

2 comments:

Mama Kyra said...

bahaya gak ye kak klu naik byk..pasni ummi kena control mkn la..akk minum air gas tkpe ye..eja,mr papa tk ks..huhu.,teringin..

Ieja said...

bahaya eja...akak pun jadi takut bila misi bgtau pasai sawan mengandung tu...dan2 insaf....akak minum ja air gas tu sbb teringin tapi pas ni dah nak nak minum dah..eja kalau nk minum buang la gas tu dulu baru la minum...